Könyvek

KÁRPÓTLOM MAGAM (Tárcák, életjelek 1990–1992) KÁRPÓTLOM MAGAM (Tárcák, életjelek 1990–1992)
Skíz, 1992

Leszokom
"Zsibbad a lábam. Reggelenként. Hetek óta. Nem panaszképpen mondom ezt, csak tényként, hiszen valamennyiünk életében eljön egyszer a pillanat, midőn a lábunk zsibbadni kezd. A dolgot tudomásul vettem, mi mást tehettem volna, mindazonáltal egy kissé nyugtalanított, elvégre a kedvenc bal lábamról volt szó, hozzám is nőtt az idők során, elmentem hát az orvosomhoz, elmondottam, hogy mi a panaszom, ő megvizsgált, megmért, csóválta a fejét meg a lábamat, kérdezett erről-arról, aztán kimondta a verdiktet:
- Le kellene szoknia a dohányzásról!
- Mert ha nem? – kérdeztem vissza, hogy időt nyerjek.
- Akkor nem kezeskedhetem a lábáért.
Ez a válasz tetszett nekem, mert arról tanúskodott, hogy doktorom nemcsak a saját mesterségét érti, hanem az enyémet is; eltereferéltünk hát még egy darabig ily könnyed stílusban, én arról szóltam, hogy ezt a kis időt már kibírom akár féllábon is, ő arról biztosított, hogy akkor aztán már nemcsak reá s a közösségre támaszkodhatom, hanem a mankómra is, aztán el lettem bocsátva, feddőleg és felszólítólag, hogy most aztán elég a tréfából meg a cigarettából, mert ellenkező esetben egyikünk sem állhat jót magáért. Sajnáltam a dolgot, végtére tizenöt esztendeje sincs, hogy rászoktam, éppen kezdtem belejönni, s máris szokhatok le róla; mégis beláttam, amit be kellett látnom, hazamentem, leültem egy fotelba, megkeményítettem a szívemet, rágyújtottam, és meghoztam a megfellebbezhetetlen döntést: leszokom.
    Fog ez nekem menni. Pont ez ne menne? Elvégre az utóbbi időben leszoktam már néhány dologról. A teljesség igénye nélkül (laza időrendben): a külföldi nyaralásról, az új kocsiról, a lakáscseréről, a bélszínről, a téliszalámiról, a hátszínről, a nyáriszalámiról. Leszoktam a könyvvásárlásról, a folyóiratok előfizetéséről, leszoktam a telefonálásról, leszoktam a márkás italokról. (Ezenkívül naponta leszoktam vinni a szemetet, de ezt csak a tréfa kedvéért jegyzem meg, mellékesen; tekintsék, kérem, elvonási tünetnek.)
    És most leszokom a dohányzásról. ...."

MINTHA KÖNYVBŐL OLVASNÁ MINTHA KÖNYVBŐL OLVASNÁ
Skíz, 1991

Mi történhet egy álmos kisvárosban, ahol a polgárok tisztelik a törvényt s a légynek se tudnának ártani? Semmi az égvilágon. Nem csoda, hogy a helyi lap bűnügyi rovatának vezetője, aki szépírói ambíciókat is dédelget, kitalált bűnügyekkel szórakoztatja olvasóit. Egy napon azonban valódi gyilkosság történik a városban: több szemtanú előtt megölik az idős gátőrt. Az ifjú riporter nekilát, hogy kibogozza az egyre jobban összekuszálódott szálakat, s miközben elmerül a rejtélyes eset útvesztőiben, úgy érzi, mindazt, ami körötte történik, már olvasta valahol. A saját regényében...

előző előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | következő következő

Legújabb könyve

MÁRTON IRMA TÉVEDÉSE
MÁRTON IRMA TÉVEDÉSE
Pesti Kalligram Kft., 2021
Jolsvai András